Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği 2015

Bir kent düşünün, 450 civarında Kültür Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınan kültür varlığına sahip olsun ama sanayi kenti olarak anılsın ve bilinsin. Sanırım dünya üzerinde tarihsel bilinirlik açısından İzmit kadar talihsiz bir kent daha yoktur.

Bu tarihi zenginliğin yanına, yaz aylarında Kerpe, Kefken gibi yaz turizminin, Kartepe gibi kış turizminin eklenebileceği, İstanbul gibi yılda 10 milyona yakın turistin geldiği dünya metropolü bir kente 1-1.5 saat mesafede oluşumuzu eklersek, İzmit’in turizm kenti olmaması hiçbir neden yoktur. Bu anlamda tek yapılması gereken ulusal ve uluslararası boyutlarda tanıtım kampanyaları düzenleyip kent tanıtmaktır.

İllüstrasyon : Tarih Bilimci Onur Şahna


Bir tespitte kentin kültür, sanat ve sosyal yaşamı hakkında yapabiliriz. Son yıllarda bu kentte faaliyet gösteren onlarca kültür ve sanat derneği olmasına rağmen, bu dernekler ağırlıklı olarak kendi içlerinde düzenledikleri yemek, kahvaltı, gezi vb kentin ve kentdaşlarımızın kültürel ve sosyal yaşamlarına hiçbir katkısı olmayan organizasyonlar düzenlediklerinden, kentin sosyal aktivite çakraları kapanmış, tüm sivil toplum kuruluşlarının bu şekilde olduğu anlayışı yer edinmiştir.

Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği, kentin yurtiçi ve yurtdışında tanıtımı, kültür ve sosyal yaşamına katkı sağlamak üzere 2011 yılında kurulmuş olan bir dernektir. Kuruluşumuzdan bugüne kadar geçirdiğimiz dolu dolu 4 yıla baktığımda , herhangi bir sivil toplum örgütü tarafından bu kentte daha önce gerçekleştirilmemiş, hayal etmesi bile zor bir çok önemli proje ve etkinliğe imza attığımızı görüyorum.

Projelerimize, 2.300 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve birçok medeniyete evsahipliği yapan kentimizin “İzmit Kent Kılavuzu”, İzmit Kent Tanıtım Filmi” ve “İzmit Tarihi ve Turistik Yerler Kılavuzu”ndan oluşan uluslararası çapta tanıtım materyallerini Türkçe ve İngilizce versiyonlarıyla hazırlayarak başladık. Bu sene sonuna kadar hayata geçireceğimiz 2 kent tanıtım projesi daha gerçekleştireceğiz.



Dünya tarihinde önemli bir yere sahip kentimizin tarihsel geçmişini kentdaşlarımıza aktarmaya çalıştığımız ve 7 ayrı tema ve oturumda gerçekleştirdiğimiz “Nicomedia Tarihi” sunumlarımıza ilave olarak, kent tarihi genç yaşlarda öğrenilir diyerek "Liselerde Astakoz'dan İzmit'e Kent Tarihi" adını verdiğimiz yeni sunum konseptimizi 3 farklı Lisede uyguladık.  2011 yılından bu yana 5 farklı içerikle düzenlediğimiz “Hoşgörü Kenti İzmit Etkinlikleri” ileriki yıllarda organize edeceğimiz “Uluslararası Nicomedia Festivali”nin altyapısını oluşturmaktadır.



Kentin en aktif kültür ve sanat derneği olarak kültür ve sanat etkinliklerinde de  boş durmadık. İzmit' te faaliyet gösteren amatör sanatçı ve güzel sanatlar bölümü öğrencilerinin çalışmalarına destek olmak, İzmit temalı olmak kaydıyla sanatsal projeler gerçekleştirmek amacıyla oluşturduğumuz "AND Amatör Sanatçılar Kulübü" kapsamında “4 Kısa Film Prodüksiyonu”, "Antik Nicomedia İllüstrasyonları Sergisi”, “Hayat Devam Ediyor İzmit Fotoğraf Kolaj Sergisi” ve Slovakya'da düzenlediğimiz “Geleneksel El Sanatları Sergilerini” sanatçılarımızla birlikte gerçekleştirdik. İkisi yurtdışında olmak üzere 8 farklı etkinlikte “Geçmişten Günümüze İzmit Fotoğraf Sergisi” açtık. Geleneksel hale getirmeyi düşündüğümüz ve İzmit’te bir sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen tek ödüllü fotoğraf yarışması olan “Art Nicomedia Fotoğraf Yarışması”nı 2 kez başarıyla gerçekleştirdik. Kısa film yapımcılarına destek olmak ve kısa film kültürü oluşturmak adına, çekimleri İzmit'te yapılmış, İzmit temalı ve İzmitli yönetmenler tarafından çekilmiş filmlerin gösterim aldığı “Art Nicomedia Kısa Film Günleri” ve nostalji Türk sinemasının kentdaşlarımızla buluşturduğumuz “Art Nicomedia Nostalji Film Günleri” projelerini hayata geçirdik. Bu yıl ilk kez gerçekleştirdiğimiz, İzmit’te ve Türkiye’de Yılın Enleri kategorilerinde toplam 23 kişiye ödül verdiğimiz “Art Nicomedia Yılın Enleri Ödül Töreni” yerel ve ulusal çapta büyük ilgi gördü. Son 2 yıldır yeraldığımız “Kocaeli Kitap Fuarı” kapsamında açtığımız standta derneğimizi temsil edip gerçekleştirdiğimiz projeleri kentdaşlarımızla paylaştık.



Geride bıraktığımız 4 yılda uluslararası proje ortaklarımızla birlikte Avusturya, İtalya, Sırbistan, Macaristan, Slovakya, Yunanistan ve Makedonya’da çeşitli uluslararası etkinliklere katıldık. Bu anlamda da İzmit’in en prodaktif derneği olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. 2011,2012 ve 2013 yıllarında davet edildiğimiz “Art Carnuntum Day” etkinliklerinde kent tarihiyle ilgili önemli bağlantılar kurup ve kentimizi anlattık. Bu sene de aldığımız davetle birlikte 4 yıl arka arkaya katılmış olacağımız “Uluslararası Golden Beggar Film Festivali”nde kentimizi ve ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşadık. 2013 Yılında Slovakya’da “Avrupa Kültür Başkenti Kosice Etkinlikleri” kapsamında, tamamı sanatçılardan oluşan 15 kişilik temsil ekibiyle birlikte kentimiizn ve ülkemizin geleneksel sanatlarını tanıttık. Bunun yanında, biz de kentimizde “Hoşgörü Kenti İzmit 2012” ve “Balkan Müzikleri Hoşgörü Kenti İzmit’te Buluşuyor” etkinliklerini gerçekleştirip yurtdışından kentimize gelen misafirlerimizi ağırladık. Sırbistan’ın devlet kanalı olan “RTS” ve “Best TV” prodüksiyon ekiplerinin hazırlayacağı belgesel filmlerin İzmit koordinasyonunu gerçekleştirdik.



Her geçen gün artan bir istek ve tutkuyla “Dünya tarihi için önemli bir yerdir…!” diyerek yola çıktığımız İzmit’imizi yurtiçinde ve yurtdışında tanıtmaya ve temsil etmeye devam ediyoruz.

2015 yılı içinse, yerel ve uluslararası proje ortaklarımızla birlikte planladığımız toplam 26 proje ve etkinliği hayata geçireceğiz. Bu projelerin bazıları geçtiğimiz 3 yılda hayata geçirdiğimiz projelerin devamı/tekrarı ve bu seneye uyarlayacağımız yenilenmiş versiyonları, 16 tane de yeni proje ve etkinlik olacak.

Son olarak, Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği olarak “Hayal et, planla, uygula ve tadını çıkart” felsefesiyle İzmit’imize “kültür, sanat ve turizm kenti” kimliğinin kazandırılmasına, gerçekleştireceğimiz yerel ve uluslararası projeler ile destek olmaya ve katkı sağlamaya devam edeceğiz.




En derin saygılarımla,

Akın Ülkü Sevinç

Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği Başkanı

Yorumlar