Bir Kez Daha "Golden Beggar"

Proje içinden proje çıkarma alışkanlığımızın önemli örneklerinden biridir. 2011 yılı Kasım ayında, Hainburg'ta katıldığımız uluslararası Art Carnuntum Sempozyumu'nda tanıştığımız Eva Děkanovská ile başlayan serüvenimize, önümüzdeki hafta katılacağımız 21. Golden Beggar Film Festivali'yle devam ediyoruz.



Eva'dan aldığımız teklifin ardından 2012 yılında ilk kısa film prodüksiyonumuzun çalışmalarına başlamıştık. İlk etapta Kocaeli Üniversitesi Sinema Televizyon bölümüyle yaptığımız görüşmeler istediğimiz gibi sonuçlanmayınca bir Cuma akşamı Gürel Kamış'ın "Senaryoyu haftasonu ben hazırlarım" önerisiyle yola koyulduk. Gürel'in sinemaya olan ilgisi ve yaratıcı bakış açısıyla filizlenen süreç Eren Azak'ın kısa film tecrübesiyle birleşince ilk filmimiz ortaya çıkmaya başladı. Oyuncular bulundu, çekim planları yapıldı, mekanlar tespit edildi ve "Romantizmit" filmi motor dedi. Filmde rol olan Aynur Seren ve  Anıl Acar kardeşlerimizi, gösterdikleri performans nedeniyle tekrar kutluyorum. Ve festivale gitmeden 1 hafta önce Romantizmit filminin galasını İzmit sanat Galerisi'nde gerçekleştirdik. Bu gala bildiğim kadarıyla İzmit'te yapılmış olan ilk kısa film galasıydı. Romantizmit filmini Golden Beggar'a göndermemizle birlikte Art Nicomedia için yeni bir dönem başlamış oldu. 2012 yılında Gürel Kamış ve Eren Azak'la birlikte katıldığımız festival yolculuğu sonraki yıllarda başka boyutlara ulaşacaktı.



2012 yılında "18. Golden Beggar Film Festivali" için ilk kez gittiğimiz Kosice'de hiç beklemediğimiz bir ilgiyle karşılaştık. Birçok katılımcı gıyabımızda bizi tanıdıklarını ifade edince çok şaşırdık. Tabi bu durumda Piero Bordin ve Niş ekibinin de Kosice'de olmasının etkisi vardı. Açık söylemek gerekirse, prodüksiyon gücü olarak bizden çok daha yukarılarda filmlerle yarışacağımızı görmüş olduk. Ancak Romantizmit filmi festivalde büyük ilgi gördü. 18. Golden Beggar Film Festivali uluslararası network'ümüzün genişlemesinde büyük rol oynamıştır.
Romantizmit Film Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=W6mG-6QRTw0



Sonraki yıllarda ise Eren Azak'ın yönetmenliğini yaptığı filmlerle Golden Beggar'da boy gösterdik. 2013 yılında "Baraka" ve 2014 yılında ise Alman Magdeburg kanalıyla ortak yapımımız olan "Liebe.com" ve yine ortak yapımımız olan "Tecrit" ve "Emekli" isimli filmler artık gediklisi olduğumuz festivalin ilgi çeken filmleri oldular. Burada sevgili Eren Azak için bir parantez açmak istiyorum, eğer İzmit'te değil de Cannes yada Venedik'te yaşıyor olsaydık, bugün ve ileriki yıllarda Eren Azak'ı avrupanın sayılı kısa film yönetmenlerinden birisi olarak tanıyacaktık. Ayrıca, 2013 yılında düzenlenen Golden Beggar'da, o yıl Kosice'nin Marsilya ile birlikte avrupa kültür başkenti olması sebebiyle aldığımız davet doğrultusunda, Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği olarak oluşturduğumuz 17 kişilik sanatçı grubuyla Türkiye'den tek resmi davetli kurum olarak etkinliklerin "Visegrad & Balkan Courtyard" bölümüne katılıp, İzmit'imizin ve ülkemizin geleneksel sanatlarını sergilememiz gurur vericiydi.
Baraka Film Fragmanı
https://www.youtube.com/watch?v=otf6JlomDnI

Liebe.com Film Fragmanı
https://vimeo.com/77667266



Bu yıl ise, karlı bir kış gününde Eren'in uyuyan arı kovanına çomak sokması sonucunda Golden Beggar'a gidecek filmi çekmek bendenize düştü. 
Öncelikle şunu belirtmeliyim, asla film yönetmeni olmak gibi bir iddiada değilim, bu filmin proje yönetmeniyim. Art Nicomedia Derneği Amatör Sanatçılar Kulübü kapsamında hazırladığımız ve çocuk gelin sorununu ele aldığımız "Nergis" adını verdiğimiz kısa film projesini İsmail Balı ile birlikte gerçekleştirdik. Çok iddialı olmasak da iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Bu prodüksiyon, adı kısa da olsa bir kısa film projesinin ne kadar emek istediğini ve uzun ve zorlu yollardan geçilerek yapıldığını gösterdi. Filmin görüntü yönetmenliği ve kurgusunu gerçekleştiren Sn. İsmail Balı'ya, bizleri kırmayarak kendi mesleki perspektiflerinden düşüncelerini aktaran Sn. Fatma Gediksiz, Sn. Nurhan Atalay, Sn. Sinem Gülenç ve Sn. Gözde Turkurka'ya, altyazı çevirmenliğini üstlenen Sn. Tuğçe Kahraman'a, Ramada Otel Genel Müdürü Sn. Cengiz Caner'e ve prodüksiyonda emeği geçen herkese bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca bu seneki festivale, yönetmenliğini dernek üyemiz Burcu Özkan'ın yönetmenliğini yaptığı "Duvar" ve yönetmenliğini Gökçin Dokumacı'nın yaptığı "Kovan" isimli kısa filmler de Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği adına yarışacak. Ben özellikle Kovan filminin ödül almasını bekliyorum.



Bir teşekkür de Türkiye Cumhuriyeti Slovakya Fahri Konsolosu Sn. Stefan Melnik'e. 3 yıldır Kosice'de bulunduğumuz süre zarfı içerisinde, hem sahibi olduğu Bristol Otel'i bize tahsis ederek hem de protokol etkinliklerinde bizzat yanımızda bulunarak desteklediği için kendisine şükranlarımı sunuyorum.



Son olarak, 4 yıldır üstüste katıldığımız Golden Beggar Fim Festivali bize İzmit'te de bu tarz bir film festivali organize edebileceğimizi göstermiştir. Birkaç sene içerisinde Art Nicomedia Kültür Sanat Derneği olarak "Nicomedia Uluslararası Kısa Film Festivali" düzenlemeyi düşünmekteyiz.

Yorumlar