Akın Ülkü Sevinç | Time Kocaeli Dergisi Köşe Yazısı | Aralık 2019



Geçmizten Günümüze Kocaelispor

Bir futbol takımı düşünün, 2011 yılından bu yana sadece bu kentin çocuklarıyla, 2-3 ay öncesine kadar da transfer yapmadan şampiyonluk kovalıyor. 60 yıllık süper lig tarihinde(16 yıldır bu klasmanda olmamasına rağmen) en çok puan toplayan 20 takım arasında yeralıyor. Bu kulüp, 1999 yılında meydana gelen depremle asrın felaketini yaşıyan, futbol ederasyonun o yıl ligden çekilebileceğini söylemesine rağmen devam kararı alacak kadar meydan okuyan bir kulüptür. Bu takımın bir de taraftarı var görmeyen, bilmeyen tahmin bile edemez. Şu an süper ligdeki rakiplerini 10'a katlar. İç saha deplasman demeden yıllardır gönül verdikleri takımlarına sonuna kadar sahip çıkıyor. Tarihinde 2 de Türkiye kupası şampiyonluğu bu efsane kulübün adı “Kocaelispor”dur sevgili okurlar.


Kuruluş Yılları
Kocaelispor, üç semt kulübünün birleşmesiyle kurulmuştur. Bu kulüpler, Baçspor, İzmit Gençlik ve Doğanspor’dur. Kulübün renkleri yeşil ve siyah olarak belirlenmiştir. Körfez ekibi, Türk futbol tarihinin renkli ve eksikliği hissedilen takımlarındandır. Şu an süper ligde görmek isteyeceğiniz takımları sayın desek, Kocaelispor ismi mutlaka üst sıralarda yeralacaktır. Kurulduğu günden bu yana futbolumuzun güzide ekiplerinden olan Kocaelispor birçok sorunla mücadele etmek zorunda kaldı.

Kuruluş yıllarında Kocaelisporlu yöneticiler


60’lı yıllarda 2. Lig’de mücadele edecek kulüplerin 3 takımdan oluşmaları gerekiyordu. Ayrıca 2. Lig’de yer almak için yeterli tesis şart koşulmuştu. Bu amaç doğrultusunda Baçspor, İzmit Gençlik ve Doğanspor birleşerek Kocaelispor’u oluşturdu. Yönetim kurulu seçildi ve ilk başkan İsmail Kolaylı oldu. Artık bütün koşullar sağlanmıştı ve Körfez ekibi 1966-67 sezonuyla beraber 2. Lige merhaba dedi. Kocaelispor’un Süper Lig’e adım atması 14 sene sürdü. Bu 14 yıl içerisinde orta sıra takımı olan Kocaelispor’un tarihi 1979-80 sezonundan sonra yazılmaya başlıyordu. 1979-80 sezonunu lider tamamlayan Kocaelispor, Süper Lig’e (o dönemde 1. Lig) merhaba diyordu. Süper Lig’de ilk sezon orta sıralarda yer alarak bir anlamda amacına ulaşıyordu ‘Körfez’. Süper Lig’de bu dönemde orta sıra takımı olan Kocaelispor, 86-87 senesinde düşme korkusunu yaşamış ve düşme hattının 1 basamak üstünde bitirerek lige tutunmuştur. Bir sene önce düşmekten kurtulan Kocaelispor, 1987-88 sezonunda düştü ve ilk Süper Lig macerası 8 sene sürdü. Düştüğü 2. Lig’de ilk sene orta sıralarda kaldı. İkinci senede bir alt lige düşmekten son anda kurtulan Körfez ekibi, 2.Lig’deki üçüncü senesinde 2. oldu. 91-92 sezonunu 2. Lig A Grubu’nda lider olarak bitiren Kocaelispor, tekrar Süper Lig’e merhaba dedi.


Kocaelispor-Sarıyer şampiyonluk maçı kadrosu 1980

 
Efsane Yıllar
Yeniden Süper Lig’e döndüğü ilk sezon rüya gibi geçti. İlk yarıyı lider tamamlayan Yeşil-Siyahlılar, sezonu 4. Bitirdi ve Süper Lig tarihindeki en başarılı sezonunu geçirmiş oldu. O sezon Güvenç Kurtar’ın idaresindeki takım, Mirkovic, Kuzmanovski, Osman, Halil İbrahim, Bülent, Zeki, Ergun ve Saffet’li kadroyla ligde müthiş sonuçlar almıştı. Genel olarak üst sıralarda kendine yer bulan Kocaelispor için çöküş 17 Ağustos depremiyle başladı. Kocaeli sıkıntılı bir dönemden geçiyordu. Federasyon kulübe 99-00 sezonunda ligden çekilebileceğini söylemesine rağmen yönetim devam kararı aldı. Bu karar Kocaeli halkına büyük moral oldu fakat bir çöküşün başlangıcıydı. O sezon ligi 12. sırada bitiren Kocaelispor, 2003 yılında düşene kadar alt sıralardan kurtulamadı. Kocaelispor denince akla 90’lı yıllar gelir. Kocaelispor’un Türk futboluna damga vurduğu yıllardır. Kocaelispor 92’de Süper Lig’e yeniden merhaba dedi. 92-93 sezonun ilk yarısı efsane geçti ve lider tamamlandı. Ama iki yarıda aynı şekilde gitmeyince Yeşil-siyahlılar ligi 4. bitirmekle yetindi ve UEFA Kupası’na gitmeye hak kazandı. Kocaelispor bu dönemde 4 sezon ilk 5 içerisinde yer aldı. 2000’e kadar ligde başarılı bir kulüp olan Kocaelispor, 96-97 senesinde Türkiye Kupası’nı kazandı ve Kupa Galipleri Kupası’nda Türkiye’yi temsil etti.

Tarihinin en başarılı sezonu olan 1992-93 sezonu Kocaelispor kadrosu


En başarılı süper lig sezonu 1992-93 sezonunda ilk yarısını lider, sezonu da 4. bitirdikleri sezondur. Kocaelispor Süper Lig’de uzun süre büyük takımları zorlayan ekiplerden olmuştur. Kocaelispor’un 2 Türkiye Kupası şampiyonluğu vardır. İlki 1996-97 sezonunda Trabzon’a karşı oynanarak kazanılmıştır. Çift maç usulünde oynanan final maçlarında 1-1 ve 1-0 ile gülen taraf Kocaelispor olmuştur. 2. Türkiye Kupası ise 2001-02 sezonunda Beşiktaş’a karşı alınmıştır. Bursa Atatürk Stadı’nda oynan tek maç usulü finalde Beşiktaş’ı 4-0 gibi farklı bir skorla mağlup eden Kocaelispor bu kupayı 2. kez müzesine götürdü. Kocaelispor bugüne kadar UEFA Kupası’nda 4, Kupa Galipleri Kupası’nda 4 ve İntertoto Kupası’nda 10 maç olmak üzere toplam 18 maçta ülkemizi Avrupa’da temsil etmiştir. Luis Figo ve Jose Mourinho'lu Sporting Lisbon'a karşı mücadele eden Kocaelispor ilk maç rakibinden çok daha üstün oynamasına rağmen sahadan 0-0'lık eşitlik ile ayrıldı. Deplasmanda ise rakibine 4-0 mağlup olan Körfez ekibi Avrupa'ya veda etti.

Çöküş
2008-09 sezonunda hızla düşüşe geçen Kocaelispor önce 1. Lige ardından 2. Lig ve 3. Lig’e düşmekten kurtulamadı. Borçları ve imkansızlıklar nedeniyle zor günler geçiren kulüp, Bölgesel Amatör Lig’e düşmekten son anda kurtuldu. Kocaelispor’un bu duruma düşmesine depremden sonra yaşanılan sıkıntılar ve sahipsizlik neden oldu. Kulübe sağlanan ekonomik kolaylıklar düzgün kullanılmayınca başarı yerine yeniden çöküşe geçildi. Sürekli maddi sorunlar patlak verdi. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kadro kuramayan Kocaelispor’da düşüş devam etti.

Günümüze geldiğimizde , yeniden eski şaşalı günlerine dönmek için mücadele eden Kocaelispor geçtiğimiz sezon hizmete giren yeni stadyumla birlikte 3 Lig’de şampiyonluk kovalıyor. Kovalıyor kovalamasına ancak, 2.000'den fazla dünyanın en büyük markalarına ait fabrika yıllardır bu kentte üretim yapıyor, kentin denizine, havasına, suyuna, toprağına dokunuyor, Kocaelispor'a sırtını dönüyor. Türkiye’nin en coşkulu taraftar kitlesine sahip Kocaelispor bu kentin en önemli markası ve en büyük ortak heyecanıdır. Kocaelispor bu kentin ta kendisidir, kentin reytingini ve popülaritesini arttıran bir değerdir. Şampiyon olsun olmasın KOCAELİSPOR her türlü desteği sonuna kadar hak ediyor.

Kaynak : Feyzullah Yavuz Ulugün Arşivi


Akın Ülkü Sevinç
06 Kasım  2019
Time Kocaeli Dergisi

Yorumlar