Dünyadaki Dünya Dışılıklar -2 | Antik Astronot Sanatı


Ne zaman gökyüzüne, yıldızlara ve aya baksak gizemli, dillendiremediğimiz bir biçimde baktığımız o yerlerde kendimize ait küçücük bir kırıntı, tarif edemediğimiz, dillendiremediğimiz bir bağlantı varmış gibi hissederiz. Ucu bucağı olmayan bu sonsuz boyuttaki evrende dünya gezegeninde yaşayan insan ırkı olarak yalnız mıyız? Sadece biz mi yaşıyoruz milyarlarca benzer gezegenin varolduğu bu devasa kosmosda? Ya milyonlarca, belki onbinlerce yıl önce bizden daha önce ortaya çıkmış başka yaşam formları varsa? Yalnız değilsek olası bu yaşam formları dünyayı ziyaret etmiş midir? Ziyaret ettilerse amaçları, ajandaları, planları ne?

Bu olası ziyaretlere dair yeryüzünde yüzlerce görsel ve yazılı kanıt bulunmakta. Keşfedilen bu kanıtların dışında henüz keşfedilmemiş ve keşfedilmeyi bekleyen onlarca, yüzlerce, binlerce kanıt daha olduğu gün gibi aşikar. İnsanlıktan saklanan, gizlenen bilgi ve belgeleri ise şimdilik bilmiyoruz.

1988 Ağustos'unda Erich von Däniken'ın meşhur eseri "Tanrıların Arabaları" ve "Tanrıların Ayak İzleri" kitaplarını okuyarak merak saldığım "Dünyadaki Dünya Dışılıklar" mevzusu ile ilgili düzinelerce kitap okudum, yüzlerce belgesel seyrettim. Bu blog yazımda sizlerle binlerce yıldır gözümüzün önünde duran, bir şekilde birileri yapmıştır diye geçiştirdiğimiz, belki de yüzleşmek istemediğimiz bu kadim kanıtları sorgulayacağım. İki kere iki dört eder ama bu herşeyi açıklamaz, lakin üç artı bir de dört eder. Sorgulamak, inanıp inanmamak, yorum getirmek serbest.

Dünyadaki Antik Astronot Figürleri
Başta Erich von Däniken olmak üzere birçok antik uzaylılar teorisyeni, dünya dışı varlıkların binlerce yıl önce dünyaya indiklerine, bir tanrı gibi karşılandıklarına ve uygarlığı şekillendirdiklerine inanıyor. Böyle bir temasın varlığına ilişkin ne tür kanıtlar olabilir?

Bu kanıtların en sanatsal olanları kuşkusuz antik medeniyetlerden günümüze ulaşmayı başarmış heykelcik, duvar motifleri ve resimlerdir. Antik dönemlerde yaşayan insanlar karşılaştıkları yada gördükleri dünya dışı varlıkları o zamanlarda kullanılmayan teknolojik terimler yerine yaptıkları resim, heykel, kabartma gibi sanatsal eserlerle betimlemişlerdir. Binlerce yıl sonra bu sanat eserlerine bakan bizler ise onların ne gördüklerini, ne ile karşılaştıklarını, ne anlatmak istediklerini, kimleri betimlediklerini anlatmakta zorluk çekiyoruz. İşte bu tuhaf sanatsal çalışmalardan bazıları.


Japonya'da binlercesi bulunan ve günümüz astronotlarını çağrıştıran Jomon Fogu heykelciklerinden biri



ABD'deki Utah kentinde binlerce yıl önce kayalara  resmedilmiş tuhaf petroglifler. Ortadaki uzun boylu olanı o dönem hangi ressam kime yada neye bakıp çizdi?




16. yüzyılda İspanya'da inşa edilen Salamanca katedralinin duvarındaki kabartmada sanki bir astronot oturuyor




Mısır El-Amarna kraliyet mezarındaki bu boyalı levhada, Akhenaten, Kraliçe Nefertiti, kızları Meritaten ve Meketaten güneş tanrısı Aten'in önünde. Bu tarz bir ritüeli günümüz felsefesiyle nasıl yorumlayabiliriz?




Maya kralı Pakal sanki bir uzay aracı kullanıyor. Ellerine ve ayaklarına dikkat!




Guatemala'daki antik Tikal kenti kalıntılarında bulunan kasklı adam. O dönemlerde bu kasklar ne işe yarıyordu acaba?

13,7 milyar yaşındaki sonsuz evrende, insan ırkı olarak dünyada geçen 50 bin yıllık yalnızlığımız belki de antik astronot sanatı gizemi çözüldüğünde sona erecektir.


Akın Ülkü Sevinç
4 Nisan 2020


Yorumlar